Sałatka z gruszkami i bekonem
Sałatka z gruszkami i bekonem to lekka i smaczna propozycja na obiad lub kolację. Słodki smak gruszek idealnie komponuje się z pikantnym boczkiem, a chrupiące orzechy dodają sałatce dodatkowej wyrazistości. Do sałatki można dodać również inne składniki, np. ser pleśniowy, rukolę, granat czy płatki migdałowe. Sałatkę można przygotować z dowolnym rodzajem gruszek, najlepiej jednak sprawdzą się twarde gruszki, które nie rozpadną się podczas krojenia. Boczek można podsmażyć na patelni lub w piekarniku. W przypadku pieczenia, boczek należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, aż będzie chrupiący.
Sałatka z gruszkami i bekonem
Składniki:
- 4-5 świeżych gruszek, obranych, pozbawionych gniazd nasionowych i pokrojonych na plasterki
- 200 g boczku (bekonu), pokrojonego na kawałki i usmażonego na chrupko
- 150 g orzechów włoskich, lekko podprażonych i pokrojonych
- 150 g sera pleśniowego (np. gorgonzola), pokrojonego na kawałki
- 1 sałata lodowa lub rukola, umyta i poszatkowana
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie, do sosu)
Przygotowanie:
- Na dużej misce połącz pokrojone gruszki, usmażony boczek, orzechy włoskie, ser pleśniowy i poszatkowaną sałatę.
- W osobnej misce przygotuj sos, mieszając ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, sól, pieprz i opcjonalnie miód.
- Polej sałatkę przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Możesz posypać sałatkę dodatkowymi orzechami włoskimi, serem pleśniowym i kawałkami boczku przed podaniem.
- Podawaj sałatkę od razu, aby zachować świeżość składników i chrupkość boczku.
Ta sałatka łączy słodką soczystość gruszek z chrupkością boczku, orzechów włoskich i intensywnym smakiem sera pleśniowego. Sos octowy nadaje sałatce wyrazisty smak. Możesz dostosować proporcje składników i sosu według swoich upodobań smakowych. Smacznego!